„TŁUSTY WTOREK” w SP 1

Jeśli smakowały Wam faworki przygotowane przez członków Samorządu Uczniowskiego i nauczycieli, podajemy Wam przepis bo jednym na pewno nikt z Was się nie najadł.  Przygotowanie chruścika dla każdego ucznia , nauczyciela i pracownika Szkoły zajęło nam  prawie 5 godzin.
Było wesoło!!!

CHRUŚCIKI- FAWORKI ( przepis z bardzo starej książki kucharskiej)

Składniki na ok.35-40 sztuk:
25 dkg mąki
1 kopiasta łyżka  tłuszczu (margaryna lub masło)
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
10 dkg kwaśnej śmietany
1 łyżka octu
szczypta soli

Wykonanie:  składniki zagnieść, schłodzić ciasto w lodówce (my nie mieliśmy na to czasu), cienko rozwałkować, kroić podłużne paski , przeciąć je na dł .ok 10 cm, w środku przeciąć nożem i jeden koniec paska przełożyć przez otwór. Wrzucać faworki na rozgrzany olej, przewrócić po zarumienieniu  ,odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Smacznego !

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.